czwartek, 18 grudnia 2014

Bezglutenowa zapiekanka makaronowa z sosem szpinakowym


Oczywiście bezglutenowa :)

Składniki:
*makaron
*1 paczka szpinaku
*jogurt grecki (ok. 100-150g)
*1 jajko
*duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
*ser w kawałku (gouda, ementaler, itp.)
*mozzarella
*przyprawy: sól, pieprz czarny, tymianek, itp.)
*olej


Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według upodobania.
2. Na patelnię dajemy 2-3 łyżki oleju i po chwili dodajemy szpinak. Podsmażamy ok. 5 minut.
3. Do jogurtu dodajemy czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), przyprawy (sól, pieprz, tymianek), jajko i dokładnie mieszamy na jednolity sos.
4. Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy sos i starty ser. Dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem.
5. Do naczynia żaroodpornego układamy kolejno: makaron, mozzarellę i sos. Możemy całość wymieszać oraz dodatkowo posypać wierzch startym serem.
6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-35 minut.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Subscribe & Follow