Przepis na te muffinki został wzięty z poprzedniego postu o nagrodzie z Jacobs LINK, oczywiście moja wersja jest bezglutenowa.
Składniki:
Na ciasto:
*2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej Jacobs
*250g mąki (tu wymieszałam bezglutenowe mąki: kukurydzianą, owsianą i arachidową)
*2 jajka
*szklanka cukru
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*pół szklanki mleka
*pół szklanki oleju z pestek winogron (zastąpiłam oliwą z oliwek)
*ziarenka z 1/2 laski wanilii (1 łyżeczka esencji waniliowej)
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystkie składniki i piecz ok. 20 minut w 200 C.
Na krem:
*4 łyżeczki stołowe kawy rozpuszczalnej Jacobs
*300g serka mascarpone
*50ml gorącej wody
*1/3-1/2 szklanki cukru pudru (zależy, jak słodki krem chcesz uzyskać)
(Jako, że opakowanie serka mascarpone ma wagę 250g musiałam zmniejszyć proporcje)
Przygotowanie:
Kawę rozpuść w wodzie.
Do serka dodaj cukier puder i kawę, zmiksuj na gładką masę.
Gotowe muffinki udekoruj kremem i innymi składnikami, według uznania: płatkami migdałów, orzechami, wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz